Nu de putine ori am auzit spunandu-se ca lumea a devenit din ce in ce mai rea, mai individualista si mai plina de ura. Oamenii incearca mereu sa faca rau celuilalt de langa ei, sa ajunga mereu peste cel care pana mai ieri era prieten, nu mai tin cont de absolut nimic si viseaza la bani nemunciti cat e ziulica de lunga.
Ce bine ar fi daca toate aceste comportamente ar fi stopate de o simpla pastila, nu? Asa si-au spus si o echipa de cercetatori care sunt pe cale sa lanseze pe piata o pastila care ne face mai buni. Prin intermediul unor substante speciale pastila ne va face sa aratam mai multa compasiune, cu ajutorul unor transformari de moment care au loc in zona de pe creier care raspunde de personalitate, decizie si comportament social. In plan secund, cercetatorii urmaresc si vindecarea unor boli mintale cu incidenta foarte mare in randul persoanelor tinere sau batrane, cum ar fi schizofrenia si dependenta, afectiuni ce pot sa duca la instalarea unor dizabilitati majore. Studiile facute pe subiecti umani au implicat administrarea a doua medicamente, unul cu o substanta care semana cu dopamina-este raspunzatoare pentru motivatie si recompense-si prelungea efectele ei, altele cu placebo. Testul la care au fost supusi subiectii a avut ca punct central impartirea unor bani cu o alta persoana necunoscuta. Cei care au primit substanta ce prelungea efectul dopaminei nu s-au sfiit sa imparta corect banii si echitabil, insa celor care primisera placebo au incercat sa triseze.
Inechitatea sociala si sensibilitatea indusa au condus la impartirea gresita a banilor chiar daca scopul final al experimentului era doar observarea unui comportament, fara a implica pastrarea banilor primiti sau dati. Asadar, studiul lor a demonstrat ca asa numitele circuite neuronale influenteaza pozitiv sau negativ decizii si modul in care ne comportam in societate, fara ca macar noi sa fim constienti de acest lucru.