Cat de important este formularul A1 2014

Detasarea angajatilor pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene a devenit o practica des intalnita dupa intrarea Romaniei in U.E. Motivele ar fi numeroase pentru angajatori: resursele de munca specializate sunt limitate si ofertele foarte bune de pe pietele noi din tarile membre, schimbul de experienta in management, diversitatea culturala se cere din ce in ce mai mult in organizatii, dar si contactul direct al salariatilor cu piata globala internationala.

Avantaje sunt si pentru salariati: conditiile de munca si de angajare sunt mai bune in strainatate, salariul minim e bunicel, orele suplimentare sunt platite, securitatea este garantata etc. Pentru ca ambii actanti sa poata avea aceste avantaje ale detasarii, trebuie sa solicite formular a1 2014. Fostul E 101, formularul A1 atesta plata asigurarii sociale in tara de origine a lucratorului, pentru a nu fi nevoie sa se mai plateasca si in tara unde se lucreaza. Cererea pentru eliberarea formular a1 2014 se completeaza de catre angajator sau persoana fizica care pleaca la munca in strainatate prin detasare; dosarul cu toate actele necesare enumerate pe xbt.ro/consultanta-detasare-ue/ se depune la C.N.P.P (Casa Nationala de Pensii Publice). Pe de alta parte, formularul E 101, care a fost inlocuit din 2010 de formularul A1, stabilea cuantumul contributiilor sociale pentru angajati, cetateni straini.

Daca nu exista aceasta dovada, angajatul se supunea legislatiei din statul unde lucra. Noul formular a1 2014 garanteaza maxim 12 luni de plata a asigurarii sociale doar in tara de origine, daca este solicitat exact la inceputul perioadei de detasare. Pentru a nu se crea confunzii, angajatorii care doresc detasarea de personal in tarile membre U.E. pot apela la XBT Trading, o companie specializata in servicii de transfer si detasare a fortei de munca.

Alaturi de formularul A1 (fostul E 101), orice lucrator care/pentru care se solicita detasare trebuie sa aiba si: formularele E111 si E106 – dovada faptului ca lucratorul si familia sa au dreptul la tratament medical, cand resedinta permanenta e in tara care detaseaza, pentru E111 si cand resedinta permanenta e in tara in care se lucreaza, pentru E106; formularul E 102 – pentru prelungirea detasarii cu inca 12 luni; contractul de prestare a serviciului – ce fel de serviciu se efectueaza, natura sa; declaratia detasarii.