Mituri contestabile despre mancare pe care probabil ca le crezi

Daca bem foarte mult lapte ne ajutam sistemul osos. Toata lumea stie ca laptele baut in cantitati mari ne poate ajuta oasele sa fie mai puternice, permitandu-ne sa crestem mari si puternici. Pana la urma calciul este bun pentru noi si laptele contine cantitati mari de calciu. Din nefericire, adevarul e un pic mai complicat de atat.

Un studiu recent facut pe 61.400 femei si 45.300 de barbati, in care s-au cercetat dietele fiecarui grup studiat, a scos la iveala faptul ca, dupa mai bine de 11 ani de cercetari, laptele baut in cantitati mari era asociat cu rate ale mortalitatii ridicate in randul ambelor sexe. Fracturile osoase aveau sanse mai mari sa se produca in randul femeilor. Doamnele care beau mai mult de trei pahare pline cu lapte pe zi puteau sa moara mai repede si sa sufere de fracturi osoase la nivelul soldului. Aceste pericole pot sa se datoreze zaharului, lactozei si galactozei, care accelereaza imbatranirea si inflamatia, sporind stresul oxidativ. Interesant este faptul ca atunci cand se consuma cantitati mari de lapte riscul de fractura creste, iaurtul sau produsele pe baza de fermentatie a laptelui nu produceau acest tip de fracturi. De ce? Pentru ca prin fermentatie scade continutul de lactoza din produsele obisnuite. Nu e nici un indiciu care sa sugereze faptul ca mult lapte va poate feri de osteoporoza si alte boli ale sistemului osos.

Riscul de cancer la prostata si ovare creste si el odata cu un consum mare de lapte, doua sau trei pahare fiind mai periculoase decat un kilogram de carne de porc. Asa ca, daca vreti sa fiti sanatosi, nu beti mai mult de un pahar de lapte pe zi.