Cu totii ne-am confruntat macar o data cu o defectiune a laptopului. Fie nu a mai pornit, fie a mers prea incet in timpul folosirii, fie ne-am trezit ca s-a restartat. In general, reparatiile unui laptop pot fi de natura software, adica tin de sistemul de operare, de devirusare sau de dezinstalare, instalare programe, sau hardware, adica la componentele de baza si periferice. Daca discutam de reparatiile hardware care pot fi facute fara probleme intr-un service laptop, ele pot sa fie facute la nivelul display-ului, care se strica foarte repede din pricina utilizarii intensive zeci de ore. La un PC, monitorul e separat de unitatea centrala, e stabil, sta pe un suport, pe masa, pe birou.
La un laptop, monitorul este mereu supus la socuri si lovituri care-l duc inevitabil pe masa unui service laptop. Monitorul laptopului poate fi zgariat, ceea ce nu implica reparatii majore, dar poate fi crapat sau degradat la nivelul carcasei, de unde si luminozitatea mai proasta si intreruperile constante. Se mai poate defecta si invertorul display-ului, de unde si luminozitatea scazuta si performanta slaba. De cealalta parte, avem defectiuni care apar la nivelul placii de baza si care pot fi depistate numai intr-un service laptop. De ce? Simplu. Pe placa de baza avem montate toate componentele unui sistem, de la cipuri video la northbridge, southbridge, vga etc. Repararea placii de baza se poate face doar la service si nu acasa pentru ca este nevoie de o serie intreaga de instrumente foarte fine pentru a lipi si desprinde componentele stricate.
Daca in acest fel se prezinta reparatii cele mai banale pe partea harware, pe partea software exista sanse reale sa puteti face chiar dvs. reparatiile. Daca va pricepeti sa instalati sisteme de operare, sa le reinstalati, sa schimabati secvente de bootare, sa reformatati si sa partitionati corect un HDD sau sa va „jucati” cu BIOS-ul, atunci cu siguranta puteti sa reparati orice tine de softwareul din laptopul dvs.