Informatia sau conceptul de informare nu mai este strain nimanui, avand in vedere ca suntem asaltati de un ocean de stiri - evenimente - reportaje - actualitati ce vizeaza persoane publice sau persoane fizice, oameni simpli sau oameni complicati, cu probleme sau fara. De cate ori ne lovim insa de tragedii, se pare ca ajungem sa nu mai avem incredere nici macar in vecinul de sub noi, invatam sa traim in scepticism si cu frica. Stirile de la ora cinci cel putin - par sa alimenteze aceste sentimente si chiar sa le amplifice.
In ziare Sebes nu gasim informatii atat de vascularizate insa tragediile au loc oriunde si oricand, iar simplul fapt ca le citim nu trebuie sa reprezinte si o insusire a lor. Aptitudinea ziarelor si ziaristilor de a retransmite realitatea cat mai aproape de substanta ei veridica constituie regula elementara a profesiei de gazetar si a oricarei publicatii. Realitatea ”asa cum exista ea pentru public” este un demers obligatoriu, dar nu coincide, de multe ori, cu realitatea de fapt sau cu cea publicistica. Prin mijloace comunicationale diferite, specifice, publicul poate fi atras, implicat în descoperirea adevaratei realitati mai favorabile propriei sale evolutii si optiuni. Ziarele - indiferent ca sunt tiparite sau online, ziare Sebes sau ziare din Alba - ele au un rol foarte important si anume formarea populatiei, oferirea unor suporturi educative, psihice, chiar psihologice, fiind un punct de sprijin extraordinar pentru populatie, deopotriva de important.
Lipsa ziarelor - lipsa informatiei din media, ar produce probabil la un moment dat o adevarata tragedie - un colaps al societatii, exact ca si in cauzl in care de exemplu - ar disparea peste noapte curentul electric sau nu am mai avea caldura pentru o zi - in timp de iarna. Lipsa informatiei si a ziarelor implicit - ar duce probabil la o mutenie sociala.