In adolescenta sau la maturitate, atunci cand activitatea hormonala este crescuta, acneea isi face aparitia, fiind o afectiune destul de greu de tratat daca nu se depisteaza exact cauza ei. Acneea se depisteaza usor - prin aparitia cosurilor, care se infecteaza, devin dureroase, zona din jurul lor se inroseste, aspectul estetic al pielii fiind destul de afectat.
Cosurile se formeaza dupa ce porii sunt pur si simplu blocati de celulele moarte care nu pot fi eliminate rapid prin pori. Peretele folicular se umfla imediat si apar temutele puncte albe. Cea mai proasta miscare este aplicarea de ulei sau substante grase la nivel cutanat, actiune care poate sa agraveze acneea. De obicei, acneea apare si la femei, inainte de inceperea ciclului menstrual lunar, dar si la barbati, atunci cand hormonii sexuali sunt produsi in cantitati prea mari. Insa daca acneea apare din senin la adulti si se descopera in urma unei vizite la o clinica de dermatologie, lucrurile pot fi mai grave decat par, mai ales ca pot ascunde o tumora care nu permite productia anumitor hormoni. Specialistul isi va da seama imediat ce fel de acnee este prezenta la nivel cutanat si va indica un tratament specific pentru scaderea productiei de sebum si marirea ritmului in care se schimba celulele, dar si pentru controlarea infectiilor bacteriene.
Tratamentele aplicate in clinica de dermatologie nu au rezultate imediate, acestea urmand sa apara dupa doua luni. Cele mai frecvente tratamente recomandate pentru acnee sunt cremele, lotiunile, solutiile cu antibiotice si antiseptice, derivati de vitamina A, dar si produse dermatocosmetice. Daca una dintre cauzele acneei este hormonala, atunci se pot utiliza tratamente hormonale, care incetinesc efectul puternic al hormonilor androgeni asupra glandelor sebacee, antibiotice sistemice sau peelinguri chimice. Indiferent ce tip de tratament se alege, este foarte importanta diagnosticarea corecta si evitarea tratarii la domiciliu, „dupa ureche”.