Confundarea somnului. Toti am trait momentele acelea cand credeam cu tarie ca nu am dormit. De fapt, esti sigur ca nu ai dormit, insa e posibil sa suferi de insomnie paradoxala. Aceasta afectiune se manifesta prin subestimarea timpului cat ai dormit sau cat ai fost treaz. Cei care traiesc cu aceasta boala pot sa sustina ca nu dorm deloc sau ca dorm prea putin, insa numai in conditii experimentale se poate dovedi daca somnul sau depaseste cumva standardul normal. Studiile au dovedit totusi ca oamenii nu prea stiu sa estimeze cu exactitate perioada de timp cat au dormit.
Insomnia paradoxala apare mai ales la barbatii care au trecut de tinerete si are ca urmari depresia si anxietatea. Simptomatologia asociata bolii poate fi tratata prin restrictii de la somn pentru a produce un somn mai adanc si medicamentatie specifica. Doar 5% dintre pacientii care isi trateaza insomnia sufera de aceasta boala ciudata.
Erectii dureroare in somn. Cata vreme erectiile sunt foarte normale in timpul somnului si chiar foarte placute, sunt unii barbati care sufera de erectii dureroase in timpul somnului. In timpul somnului profund organele genitale intra in erectie si ajung sa fie dureroase mai ales la barbatii in varsta. Pacientii „blestemati” sa indure dureri erectile spun ca se trezesc cu erectie partiala sau totala si ca simt dureri inexplicabile desi erectiile lor sunt normale si nedureroase cat timp nu dorm. Unii barbati cred ca este vorba de o tensiune sexuala care nu a fost eliberata poata in timpul partidei de sex de dinaintea somnului, insa chiar si pentru cei care au orgasm puternic in timpul sexului sau pentru cei care se masturbeaza cu regularitate aceste dureri din timpul noptii sunt o obisnuinta.
Netratarea acestor probleme intime poate duce la insomnie, anxietate, nervozitate, stare de somnolenta. Pe masura ce boala inainteaza simptomatologia devine din ce in ce mai puternica si durerile se acutizeaza.