10 lucruri uimitoare pe care ar trebui sa le stii despre Sicilia

Mancare pe strada. Capitala Siciliei, Palermo, a fost aleasa capitala europeana a Mancarii Stradale. Intr-un top Forbes, Palermo s-a aflat pe locul cinci in topul oraselor cu cea mai buna mancare care poate fi servita pe strada. Printre delicatesurile care pot fi mancate pe strada se numara arancini (bile de orez cu sunca sau carne), pannele (niste naut prajit cumva si servit cu ierburi aromatice impreuna cu niste paine), sfincione (o pizza locala, cu sos de tomate, branza, ceapa si ansoa). Cei cu stomat rezistent se pot apropia de panino con la milza-splina si plamani de manzat tocate, fierte si prajite in untura), stigghiola-intestine de oaie la protap. Ca desert, puteti comanda granita, cu lamaie si gheata si alte arome.

Cel mai inalt vulcan activ din Europa. Localizat in partea estica a insulei in apropierea Cataniei si atingand o inaltime de peste 3000 de metri, Etna este cel mai inalt vulcan activ din Europa. In fiecare an vulcanul da semne de activitate puternica si provoaca teroare in zona dar si in aer-fumul gros si cenusa perturba traficul aerian. In ciuda eruptiilor nenumarate din cursul anilor care au trecut, un oras mare care nu si-a luat masuri de precautie a fost distrus in totalitate de vulcanul nervos. Doar 77 de morti au fost atribuite direct vulcanului Etna. Localnicii nu se tem de muntele Etna si spera ca activitatea vulcanului sa continue cat mai mult timp. Solurile fertile din jurul vulcanului permit o agricultura extensiva, inclusiv podgorii-se stie ca vinul sicilian e cel mai bun vin italian.

Odinioara era mai bogata decat nordul Italiei. Inainte de unificarea Italiei in 1861, Sicilia era un regat independent. Intre 1814-1860, a facut parte din regatul Nepal pentru a face Regatul celor doua Sicilii, ceea ce a compromis sudul Italiei. In timpul acestei perioade, Regatul celor doua Sicilii a fost mai bogat decat restul regatelor italiene. Regatul avea 443.3 milioane in lingouri de aur-65.7% din toti banii care circulau in toata peninsula la acea vreme. Economia se baza mai ales pe agricultura si nu s-a industrializat asa de rapid ca si nordul Italiei. Unificarea Italiei a fost un dezastru pentru regiune, dupa ce nu a mai fost asa de importanta. Alte evenimente-cutremurul din Messina din 1908, care a ucis 123.000 de persoane si emigrarea unui numar mare de sicilieni in America-a redus veniturile zonei de sud si mai mult. Astazi Sicilia este o regiune autonoma, insa nu e cea mai saraca zona din Italia-la inceput era cea mai bogata…