O boala a copilariei mai putin cunoscuta, dar cu o frecventa destul de mare: roseola infantum

In primele luni de viata micutii pot face o multime de boli tipice pentru varstele respective. Una dintre cele mai periculoase este roseola infantum, a sasea boala a copilariei si o infectie virala cu un grad de contagiozitate foarte mare. Intalnim aceasta boala in special la sugari si copii mici, manifestarile ei sunt relativ simplu de depistat, febra mare, eruptii cutanate puternice. Aparitia afectiunii este specifica varstelor de trei luni, dar putem avea boala si la copii de patru ani, adesea e intalnita la copii sub doi ani.

Contagiozitatea atat de mare se datoreaza virusilor, doi la numar, care o determina, transmiterea lor e rapida, pe cale orala, este suficient sa fim cu micutii langa cineva care are boala si care tuseste sau stranuta, vorbeste. La debut boala e destul de confuza, trei zile de febra mare nu prea sunt asa usor de diagnosticat, febra poate fi de la orice, si de la o banala raceala, viroza. Daca ne gandim ca un pacient cu roseola infantum stranuta, tuseste, are nasul infundat vom intelege de ce este dificil de pus un diagnostic corect. Dupa aceste simptome urmeaza cateva zile de febra mare, a patra si a cincea zi avem eruptii puternice peste tot, mai ales pe spate, burta si pe gat. La final febra dispare brusc, cum a aparut. Durerile de stomac, de gat sau de scaunele prea moi, voma pot insoti simptomele de debut ale afectiunii in cauza. Micul pacient care are deja boala nu va mai manca, va dormi prea mult, va plange din nimic, nu va dori sa se joace ca inainte. Tratamentele pentru aceasta afectiune comuna nu includ antibiotice, se pot administra medicamente care scad febra, e nevoie de hidratare corespunzatoare si de odihna la pat.

In general boala trece de la sine, nu are nevoie de un tratament complex, parintii trebuie sa supravegheze mereu starea de sanatate a copilului si sa il ajute sa treaca cu bine peste perioada critica a bolii.