Centralele electrice solare cu panouri fotovoltaice sunt viitorul incalzirii pentru case sau vile

Te-ai saturat de facturile prea mari la gaze si la energie electrica? Nu vrei sa faci rabat de la confort si iti doresti o viata normala, cu o caldura cat mai buna in casa pe timpul iernii? Centralele electrice solare de casa sunt varianta optima si inteligenta prin care poti spune adio cheltuielilor prea mari pe timp de iarna. Centralele de acest tip, spre deosebire de cele normale, pe gaz, folosesc panouri fotovoltaice pret ieftin pentru a transforma rapid energia solara in energie electrica, urmand sa o stocheze in niste acumulatori speciali. Curentul electric astfel obtinut va deservi o gospodarie obisnuita atat pentru incalzire, cat si pentru consumul de curent pentru electronice si electrocasnice.

Fiecare panou solare are celule speciale, din diverse materiale care pot transmite mai departe energia transformata, conectate intre ele si gata sa alimenteze cu un curent optim bateria sau acumulatorul. Puterea centralei electrice solare depinde de tipul de panou ales. De pilda, cele policristaline sunt des intalnite si au preturi bune, eficienta maxima, randamentul lor nu depaseste insa 14%, cele din celule monocristaline au eficienta un pic mai mare, de pana la 16%, insa sunt si mai scumpe. Variantele de panouri fotovoltaice pret din siliciu amorf au randament doar de maxim 8%, au eficienta scazuta asadar si nu prea pot deservi cladiri foarte mari si case cu o suprafata prea mare-cu toate astea energia produsa este cea mai ieftina. Un model un pic mai sofisticat pe care-l puteti alege este cel din telurura de cadmiu, aplicarea pe celule fiind in forma de membrana, randamentul este de 11%, dar, spre deosebire de cele cu siliciu, energia e un pic mai ieftina din punct de vedere al productiei. Eficienta ridicata au si panourile solare bazate pe CIGS, indiu, galiu, seleniu, cupru, pana la 15%, mai mare decaat cea a panourilor din telurura de cadmiu.

Indiferent ce se alege, depinde foarte mult si ce intensitate are radiatia solara in zona respectiva si cat de bine este amplasata cladirea care va fi deservita de centrala-daca e umbra, cat e umbra, daca soarele e mereu puternic si bate direct in zona de amplasare a panourilor. Per total, investitia in centrala si panouri voltaice se merita, facturile vor fi mai mici, in functie de cat investiti in panouri si cum le intretineti, iar caldura si apa menajera calda nu vor fi niciodata o problema.