Cat de bine este cel mai bine?

Ma tot intreb in ultimul timp daca exista un moment, un singur moment in viata unui om, in care sa spuna din tot sufletul: acum imi este cel mai bine si nu-mi doresc nimic mai mult de atat. Exclud din start clipele nefiresti de extaz si o bucurie nebuna, ce depasesc granitele “obisnuitului”, pentru ca pe acelea le pun mai degraba pe seama hormonilor si a unor stari sufletesti de moment, ataaat de trecatoare. Ma refer la un moment de luciditate completa, in care sa ai timp sa te asezi si sa-ti privesti putin viata, inspirand ca si cum te afli in varful unui munte cu aer tare si pur.

Mi se intampla uneori sa am senzatia asta – ca am tot ceea ce imi doresc, ca pur si simplu mai bine de atat nu se poate, dar odata ce deschid ochii pe care i-am inchis pentru a savura momentul, observ, in departare, printr-o ceata densa si misterioasa, un varf si mai inalt, si mai atatator, si mai frumos. Deodata, imi dau seama ca, de fapt, varful meu este minuscul si ingrat, si adevarata culme a universului este mai sus, acolo unde soarele straluceste mai curat.

Niciodata nu am ajuns sa ating, cu adevarat, un varf. O bucurie imi este umbrita de potentialitatea altei savori, cu o alta intensitate, pe care mi-o pot imagina abia in clipa in care traiesc ceea ce credeam ca visez dintotdeauna. O relatie de dragoste fara minciuni, inselatorii si subintelesuri devine, dupa un timp, plictisitoare si sufocanta, insa una tumultuoasa si plina de inedit are efecte devastatoare asupra increderii si placerii de a trai, in general. Cand iti imaginezi ca tot ce-ti doresti cu adevarat este sa iti intalnesti sufletul pereche, odata ce l-ai cunoscut si te-ai bucurat de confortul emotional pe care ti-l ofera, incercand sa-ti vindeci ranile, te strafulgera, uneori, franturi parca din alta viata, in care buzele iti tremurau de dorinta in bratele unui tip care venea si, mai ales, pleca, atunci cand iti era lumea mai draga.

Intrebarea mea este: cat de bine poti spune ca este “cel mai bine”? Cand poti spune (si duce la capat ceea ce spui) ca asa iti este cel mai bine si nu mai vrei sa schimbi nimic de aici inainte? Cum poti sti cu siguranta daca asa iti este cel mai bine?